DoKKu 2023

V 13 dneh (20. julij – 2. avgust 2023) bodo mladi iz različnih etničnih, nacionalnih, kulturnih in socialnih okolij preverjali, kako lahko dokumentaristke sodelujemo v javnem življenju prek različnih medijev. Projekt bo potekal v Krškem (Slovenija).

 

Skozi praktične delavnice snemanja kratkih video dokumentarnih filmov bodo mladi pridobili veščine medijskega ustvarjanja, ki jim bodo omogočile vzpostavitev učinkovitejšega javnega glasu. Naši izdelki – video in filmski dokumentarni filmi – bodo predstavljeni na zaključni javni projekciji, ki ji bo sledila razprava. Kasneje bodo prikazani na različnih filmskih festivalih, javnih projekcijah in internetu.

S projektom želimo spodbujati in razvijati večjo sposobnost komuniciranja med posamezniki iz različnih kultur, bolj fleksibilen odnos do konteksta kulturne raznolikosti tako v Sloveniji kot v drugih evropskih državah ter prepoznavanje skupne dediščine človeštva.

 

Projekcije filmov mladih

Ob večerih bomo imeli projekcije filmov, ki so jih posneli udeleženci v svojih državah. Projekciji bodo sledili pogovori z avtorji. Tisti, ki imate filme, ki bi jih želeli predvajati, nam to sporočite vnaprej, da pripravimo urnike

 

Delavnica
Glavna dejavnost, ki poteka skozi vse projekte, bo Delavnica dokumentarnega filma. Ideja je, da bomo v prvih 1-2 dneh imeli uvodne lekcije, iskanje in razpravo o potencialnih temah – idejah za dokumentarne filme, kasneje se bomo razdelili v majhne skupine po 3-4 ljudi in začeli s snemanjem. Zadnjih nekaj dni bo čas za urejanje. Mentorji – filmski režiserji Želimir Žilnik, Miha Možina, Marko Cvejić, Boris Petkovič … DOP Jure Černec, Tadej Pernuš ter montažerji Rožana Švara, Marija Kovačina, Nemanja Babić … ki vas bodo podpirali v vseh fazah filmskega ustvarjanja.
Glavna ideja pri izbiri tem za filme in videe delavnice je refleksija družbe s strani mladih. Hkrati bodo to izrazi o vas, kdo ste, s čim se ukvarjate, za kaj se zavzemate … Način, kako proizvajamo, konzumiramo in reagiramo na medije, je lahko dramatično drugačen. Vse te razlike bodo vgrajene v izdelke naših delavnic.
Radi bi vas spodbudili k lastnim idejam za teme filmov delavnice. Nekaj, kar menite, da je pomembno in bi radi pokazali širšemu občinstvu. Nekaj, za kar menite, da bi moralo biti bolj vidno in obravnavano v javnosti. Nekaj, kar v mainstream medijih nima dovolj publicitete in verjameš, da bi si jo moralo zaslužiti.
Ker je včasih težko najti idejo v tako kratkem času, sploh v novem okolju, bomo povabili nekaj domačinov, ki bodo podali nekaj idej in predlogov za možne teme.

 

Oprema
Imamo nekaj majhnih, večinoma HD kamkorderjev in DSLR-jev ter računalnikov za montažo. Žal nimamo dovolj opreme za vse, zato si jo bo treba razdeliti po skupinah.
Tisti, ki imate svojo opremo (kamkorderji, stojala, mikrofoni, prenosni računalniki…), prosimo, da jo prinesete. V tem primeru boste veliko bolj samostojni, na opremo vam ne bo treba čakati.
Na voljo bodo prostori za zaklepanje opreme, v objektu, kjer bomo imeli prostore za montažo, je tudi alarm.
Končna projekcija

Konec (1. avgusta) bo javna projekcija filmov, ki jih bomo posneli.

 

PRIHOD:
Udeleženci naj pridejo v hostel 20. julija, najbolje pred večerjo ob 19. uri.

ODHOD:
Delavnica se uradno zaključi 2. avgusta po zajtrku.

LOKACIJA
Hostel – Mladinski center Krško, Cesta krški srjevi 105, 8270 Krško

STROŠKI:
Vso hrano in namestitev za udeležence, ki so rezidenti Hrvaške, Srbije in Slovenije, krije program EU Erasmus+. Po njihovi uredbi krijejo tudi del potnih stroškov (Srbija do 180 Eur, Hrvaška in Slovenija 20 do 180 Eur – odvisno od oddaljenosti od Krškega).
Potni stroški bodo povrnjeni po končani delavnici na vaše bančne račune. Ne pozabite shraniti vseh računov in vozovnic za vaše potovanje.

URADNI UDELEŽENCI:
Mladi od 18 do 30 let. Udeleženci morajo biti rezidenti države, iz katere prihaja naš uradni partner. Narodnost ali državljanstvo ni pomembno.

 

VEČ INFO: luksuz.produkcija at gmail com

Kasneje bomo pripravili tudi nekaj predlogov za možne teme dokumentarnih filmov.

Prosimo, poiščite “The Makin’ Of” ene od prejšnjih delavnic:

 

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh