Delavnica dokumentarnega filma
Vpogled v zgodovino dokumentarnega filma kot samosvojega žanra znotraj filmske umetnosti je v današnjem času interneta dokaj enostaven. Izdanih je tudi nešteto publikacij, tako doma kot tudi v tujini, ki ponujajo velik vpogled v zgodovino filmskega ustvarjanja oz. dokumentarnega filma. Ker bomo v tem priročniku skušali dati prednost praktičnim nasvetom, bomo na teoretski ravni raje odprli nekaj vprašanj o dokumentarnem filmu in njegovem mestu v današnjem času.

Kje je mesto dokumentarnega filma danes? Kam gre v svoji formi in vsebini? Katere teme naj obravnava? Ali dokumentarni film najbolje odraža socialne in politične probleme današnjega časa?

Seveda so tukaj tudi etična vprašanja. Kakšna je odgovornost filmskega ustvarjalca do dane teme oz. subjekta? Ali naj filmski ustvarjalec išče objektivno resnico ali naj bo njegov dokumentarni film podvržen subjektivnemu pogledu na svet? Ali naj bo film po obliki in vsebini razumljiv čim širšemu krogu gledalcev?


 V Luksuz produkciji verjamemo, da lahko z dokumentarnim filmom izboljšamo družbo in tudi prinesemo pozitivne socialne spremembe. Z dokumentarnim filmom lahko določene tematike raziščemo globlje in bolj kritično, kot to počnejo današnji mediji. S tem tudi odpiramo polje javne debate o določenih tematikah oz. problemih, ki so družbeno marginalizirani.

Verjetno se vsak ustvarjalec dokumentarnih filmov na začetku sreča s tremi temeljnimi vprašanji: kaj hočem snemati, zakaj hočem snemati prav to in kako bom to posnel. Prosili smo nekaj uveljavljenih režiserjev dokumentarnega filma, da nam odgovorijo na ta vprašanja. Iskreno upamo, da boste v njihovih odgovorih našli nekaj, kar vam bo pomagalo pri nadaljnjem ustvarjanju.

Več…


Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh