V Krškem se je odvil DoKKu 2022, delavnica dokumentarnega filma.

V dveh vročih julijskih tednih od 18. do 30. julija 2022 so mladi iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Irske, Francije, Rusije iz različnih etničnih, nacionalnih, kulturnih in socialnih okolij raziskovali socialno-ekonomske ovire z uporabo mediji. Mladi filmski ustvarjalci z različnimi izkušnjami so bili pred izzivom, da v teh dveh tednih posnamejo kratek dokumentarni film. Luksuz produkcija je vse udelSkozi 2 tedna v vročih julijskih dneh od 18. do 20. julija 2022 so mladi iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Irske, Francije, Rusije iz različnih etničnih, nacionalnih, kulturnih in socialnih okolij raziskovali socialno-ekonomske ovire z uporabo mediji. Mladi filmski ustvarjalci z različnimi izkušnjami so bili pred izzivom, da v teh dveh tednih posnamejo kratek dokumentarni film. Luksuz Produkcija je vse udeležence gostila v Krškem.

V prvih dneh skozi praktične filmske delavnice, ki so jih vodili profesionalci filmske industrije režiserji Želimir Žilnik, Boris Petkovič, Marko Cvejić, Miha Možina, DOP Jure Černec in montažerji Marija Kovačina, Nemanja Babić, so mladi pridobivali veščine medijskega ustvarjanja, ki jim omogočajo vzpostaviti učinkovitejši glas javnosti. Poleg srečanj s strokovnjaki so bile organizirane tudi razprave z lokalnimi predstavniki antropologi, aktivisti, arheologi. Vsak večer prvega tedna se je zaključil s filmsko projekcijo filmov, ki so jih posneli udeleženci v svojih državah in mentorji. Projekcijam bodo sledili pogovori z avtorji.

Drugi teden je postal bolj intenziven, kjer so se mladi že spoznali drug z drugim, z okoljem in zdaj so pripravljeni na snemanje in montažo. Mentorji so jih podpirali skozi vse faze procesa. Do konca delavnice je nastalo 13 filmov, ki so med seboj popolnoma drugačni, a vseeno močan odraz družbe.

Snemanje dokumentarnega filma je kot običajno prineslo nekaj težav, predvsem glede na količino časa in novo okolje. Vsem skupinam je uspelo dokončati svoje filme. Z veseljem jih objavljamo in objavljamo na našem YouTube kanalu, da bo več ljudi seznanjeno z dogajanjem okoli njih.

Oblečeni v sonce film, ki ozavešča o naturizmu (življenjskem slogu prakticiranja neseksualne družbene golote zasebno in v javnosti), Avtoportret portret moškega in njegovega retro avtomobila, Samir portret osebe z downovim sindromom, Kot eden a odsev jugoslovanske dediščine, Samo dober večer kompilacija zgodb o spolnem nadlegovanju na ulici, Žumberak dokumentarni film o majhni vasici z le nekaj prebivalci, V žaru noči raziskovanje na ognju moške zabave, Nedelja filmi o trgovcih pravice v Sloveniji, Nisi Slabič opazovalni portret moškega, ujetega na šibki točki, Toshirova dediščina  komedija o nacionalni identiteti, Vzdihi in solze film o moški ranljivosti, Vse je eno vse je vseeno eksperimentalni film, ki deli izkušnjo regresije tehrapy, Izdelava stez: motokros na Oštrcu Slovenija dokumentarni film o motokrosu v majhni vasici ob Krškem.

 

 

Sorodne objave

Vnesite iskalni pojem zgoraj in pritisnite ENTER za iskanje. Pritisnite ESC za preklic.

Nazaj na vrh